קרינה בלתי מייננת וקרינה מנתבי אינטרנט אלחוטי
מהי קרינה? קרינה אלקטרומגנטית, או בקיצור קרינה, היא העברה של אנרגיה או חלקיקים ממקום למקום והתפשטותם בחלל או בחומר. בחיי היום-יום אנו נחשפים למקורות קרינה שונים, גם טבעיים (כמו אור השמש) וגם מעשה ידי אדם (כמו גלי רדיו). אנו משתמשים במגוון מקורות קרינה לצרכינו – כשאנו מאזינים לרדיו, מפעילים מיקרוגל או מדברים בטלפון הנייד. יש סוגים רבים של קרינה, השונים מאוד זה מזה:
- קרינה רדיואקטיבית, שבמינונים בינוניים וגבוהים מסוכנת לבריאותינו;
- קרינה אולטרה סגולה, המשזפת (ושורפת) את עורנו;
- קרינת האור הנראה, המאפשרת לנו לראות את העולם על כל צבעי הקשת;
- קרינה אינפרה אדומה, הנפלטת מגופים חמים;
- קרינת רדיו, שיכולה להעביר מידע למרחקים ארוכים;
- וקרינת גלים ארוכים מאוד, כדוגמת הקרינה של רשת החשמל.
מה ההבדל בין קרינה מייננת לקרינה בלתי-מייננת? האנרגיה של הקרינה המייננת חזקה יותר, ומסוגלת לחדור את רקמות הגוף ולגרום לשינויים במבנה החומר התורשתי. לעומת זאת, לקרינה בלתי-מייננת אין יכולת לגרום לשינוי במבנה החומר התורשתי, כי אין לה מספיק אנרגיה.
נתבי Wi-Fi משדרים קרינת רדיו, שהיא סוג של קרינה בלתי מייננת. מחקרים רבים בעשרות השנים האחרונות בדקו השפעות של סוגים שונים של קרינה בלתי מייננת על גוף האדם. הם מצאו שקרינה בלתי מייננת יכולה לגרום לרקמה שלידה להתחמם, אך תופעה זו מתרחשת רק בעוצמת קרינה גבוהה בהרבה (פי מאות אלפים) מזו הקורנת ממכשירי Wi-Fi, בעוד עוצמת הקרינה פוחתת בריבוע לפי המרחק מהנתב. מחקרים שבדקו השפעות של קרינה בלתי מייננת שאינן קשורות לחימום, כמו היווצרות סרטן או נזק לפוריות, לא מצאו הוכחות חד-משמעיות לטענה זו אצל בני אדם, אך הנושא עדיין נחקר. לדוגמה, לאחרונה פרסם איגוד הטוקסיקולוגיה האמריקאי מחקר שמצא קשר בין קרינה סלולרית ובין סרטן בלב של חולדות ממין זכר.
ישנן קבוצות פעילים בעולם, וגם בישראל, שטוענות שהסיכונים מקרינה בלתי מייננת אינם מבוטלים, ושיש להתייחס בכובד ראש למחקרים התומכים בטענתם, גם אם הקונצנזוס המדעי שונה. לטענתם, מסיבה זו יש לנקוט צעדי זהירות משמעותיים, למשל למנוע הכנסת אינטרנט אלחוטי לבתי ספר יסודיים. קבוצת פעילים זו נוטה לשלוט בשיח הציבורי, בעיקר ברשתות החברתיות, ולנסות להשפיע עליו.
לקריאה נוספת:
תפיסות סיכון ביחס לקרינה בלתי מייננת – המקרה של נתבים אלחוטיים – כתבה באקולוגיה וסביבה מדצמבר 2018
כתבה ב-ynet מאת רחלי ווקס מיום 7 בפברואר 2019: “אינטרנט אלחוטי: לא בבית ספרנו?”
מרכז תנודע – מרכז ידע לאומי להשפעת הקרינה הבלתי מייננת על הבריאות – https://www.tnuda.org.il/